Geen categorie

Alles wat je moet weten over hormoonverstoorders…

Het is een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aan aandacht wint, de zogenaamde hormoonverstoorders of endocrine disrupting chemicals (EDC’s). Ze zitten in onze voeding, maar ook in verzorgingsproducten, cosmetica en make-up. Volgens een rapport van de WHO blijkt er een verband te zijn tussen deze hormoonverstorende stoffen en een heel aantal ziektebeelden waarbij onze hormonen een rol spelen. Reden te meer om ze zoveel mogelijk te vermijden. Beauty Shack legt uit waarom en hoe je dit best doet.

Waarom hormoonverstoorders vermijden?

Om te kunnen begrijpen waarom je best zo weinig mogelijk met hormoonverstoorders in aanraking komt, is het belangrijk te weten hoe ons hormonale of endocriene systeem precies werkt. Hormonen zijn namelijk informatiedragers die zich binden met receptoren her en der in ons lichaam. Zo beïnvloeden ze hormonale processen die op hun beurt een effect hebben op onze groei en ontwikkeling, maar ook op ons immuunsysteem, onze stofwisseling én voortplanting.

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die invloed uitoefenen op ons hormonale of endocriene systeem, net doordat ze zich in ons lichaam als hormonen gaan gedragen. Bijgevolg worden ze de laatste jaren hoe langer hoe meer gelinkt aan ziektebeelden waarbij onze hormonen een rol spelen zoals:

 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Verstoorde hersenontwikkeling
 • Obesitas
 • Diabetes
 • Hormoongerelateerde kankers

Welke stoffen zijn hormoonverstorend?

Uit het WHO-rapport blijkt dat we dagelijks in aanraking kunnen komen met niet minder dan 800 stoffen die onze hormoonhuishouding negatief beïnvloeden. Het gaat meer bepaald over:

 • Zware metalen
 • PCB’s
 • Pesticiden
 • Ftalaten
 • Bisfenolen
 • Parabenen

Denk bij verzorgingsproducten en cosmetica vooral in de richting van synthetisch parfum (ftalaten), synthetische bewaarmiddelen (parabenen) en schadelijke UV-filters zoals benzophenol.

Een bijkomende studie van de EU toonde trouwens aan dat er een belangrijke relatie is tussen de dosis en het effect van hormoonverstoorders. Hoe meer we ermee in aanraking komen, hoe groter het risico voor onze gezondheid. Bovendien vreest men dat verschillende aanwezige hormoonverstoorders elkaars effect in ons lichaam kunnen versterken.

Waarom blijft de cosmetica-industrie hormoonverstoorders gebruiken?

Hoewel men binnen de cosmeticasector ondertussen ook weet dat hormoonverstorende stoffen schadelijk zijn voor onze gezondheid, blijft men er over het algemeen toch gretig gebruik van maken. De redenen hiervoor zijn vrij voor de hand liggend. Het gebruik van deze stoffen is makkelijk en goedkoop en is bovendien toegestaan door de overheid.

Natuurlijke alternatieven voor synthetische bewaarmiddelen bijvoorbeeld zijn niet alleen duurder, maar vragen ook de nodige expertise, gezien het gebruik van natuurlijke ingrediënten een aangepaste bereiding en formule vereist.

Hoe hormoonverstorende stoffen vermijden?

Om te voorkomen dat er te veel hormoonverstorende stoffen in je lichaam terecht komen kies je best voor biologische voeding en laat je voedsel in blik of plastic verpakking links liggen.

Ga wat cosmetica betreft resoluut voor biologisch gecertificeerde producten. Beauty Shack biedt jou een ruime keuze uit uit verschillende collecties, die stuk voor stuk zijn samengesteld uit de meest hoogwaardige ingrediënten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.