Geen categorie

Zelfliefde & zelfzorg: hetzelfde of net heel verschillend?

Zelfliefde is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp en dat is een goede zaak. Onze relatie met onszelf heeft een impact op bijna elk onderdeel van ons leven. Het bepaalt hoe we zowel de gewone als de belangrijke momenten in ons leven ervaren. Het is de hoeksteen van ons vermogen ons volledig te ontplooien en te worden wie we écht zijn.

Wanneer je een goede verhouding hebt met jezelf, maakt dat een wereld van verschil in vergelijking met wanneer de connectie met jezelf niet in evenwicht is. Zelfliefde is dus écht belangrijk.

Toch zijn er nog heel wat misverstanden rond wat zelfliefde nu precies betekent. En wanneer het niet duidelijk is wat het inhoudt, wordt het natuurlijk moeilijk om er de vruchten van te plukken.

Vaak wordt zelfliefde verward met zelfzorg en hoewel de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zijn ze niet exact hetzelfde. Zelfzorg verhoudt zich tot zelfliefde zoals zelfvertrouwen tot je zelfbeeld. Het één maakt dus deel uit van het andere. In deze blog verduidelijk ik dit onderscheid.

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg is een onderdeel van zelfliefde dat, zoals het woord zelf al zegt, veronderstelt dat je goed voor jezelf zorgt. Wanneer het over zelfzorg gaat, denken we allereerst aan lichaamsbeweging, voeding, rust, relaxatie, bubbelbadjes en massages. Dit zijn uiteraard heel goede voorbeelden, maar zelfzorg houdt nog zoveel meer in.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is een ruimer concept waar zelfzorg deel van uitmaakt. De essentie van zelfliefde gaat over jezelf kunnen zijn en is iets wat je kunt ervaren dankzij zelfkennis en -acceptatie. De kern van zelfliefde is de verbinding met je ware zelf. Jezelf graag zien is weten wie je bent, je ware aard kennen en kunnen leven vanuit die kern.

De meeste mensen die het moeilijk hebben met zelfliefde, staan niet voldoende in verbinding met hun diepste zelf en hebben bepaalde overtuigingen over zichzelf die niet in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. Het ontwikkelen van meer zelfliefde begint dus bij de ideeën die je over jezelf hebt in vraag te stellen, je diepere werkelijkheid te ontdekken en de oude foutieve overtuigingen vervangen met de nieuwe.

De essentie van zelfliefde

De essentie van zelfliefde is de manier waarop je jezelf ervaart. Wanneer je leeft vanuit de overtuiging dat je de moeite waard bent, zorgt dat ervoor dat je minder snel geneigd bent om bevestiging te zoeken in wereldse successen of bij anderen. De innerlijke connectie met jezelf voedt je met vitaliteit en levensenergie en stelt je in staat de wereld tegemoet te treden met een gevoel van verbondenheid en het besef dat het in eerste instantie vooral een gastvrije en liefdadige plaats is, waar jij en je unieke gaven welkom zijn.

Een gebrek aan zelfliefde betekent dat je niet (langer) verbonden bent met je diepste zelf. Het herstellen van deze connectie begint bij je bewust in te zetten om jezelf te koesteren, beschermen en voeden. Die bewuste keuze voor jezelf en vrijwillige toewijding vormen de basis voor het (her)ontdekken van je ware zelf en van zelfacceptatie. Het enige wat je hiervoor nodig heb is nieuwsgierigheid en aandacht.

Hoe komt zelfliefde tot uiting?

Zelfzorg is in principe het praktische gedeelte van zelfliefde, dat tot uiting komt in de zorg voor jezelf, de zorg voor anderen en de zorg die je ontvangt van anderen. Zelfliefde is de creatieve kracht, de energie van waaruit je je leven uitbouwt. Vanaf het moment dat je bewust kiest voor een liefdevolle toewijding aan jezelf en je jezelf volledig accepteert voor wie je bent, zal je in staat zijn om aan zelfzorg te doen.

In zelfzorg

Zelfzorg is dus consequent en bewust alle aspecten van je eigen welzijn voeden, hetzij:

 • spiritueel
 • fysiek
 • intellectueel
 • relationeel
 • emotioneel

Wanneer je jezelf hebt doorgrond, wordt zelfzorg een stuk gemakkelijker. Op intrinsiek niveau betekent zelfzorg het herstellen van de relatie met jezelf. In het dagelijkse leven komt dit over het algemeen tot uiting in lichaamsbeweging, het eten van gezonde voeding en voldoende tijd nemen voor jezelf. Maar het is ook:

 • je grenzen bepalen en bewaken
 • bewust kiezen voor gezonde liefdevolle relaties
 • voldoening halen uit je werk
 • aan zelfontwikkeling doen
 • je overtuigingen in vraag stellen
 • genieten van het leven
 • toekomstplannen maken
 • positief omgaan met mogelijke tegenslagen
 • intentioneel leven
 • hulp durven vragen
 • je stressniveau onder controle houden

Zelfzorg is dus op alle niveaus de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk en jezelf behoeden voor negatieve ervaringen. Verlies dus nooit je eigen noden uit het oog en wees er in de eerste plaats voor jezelf, want zelfzorg is even belangrijk voor de relatie met jezelf als die met anderen. Door goed voor jezelf te zorgen, stel je jezelf in staat om op een liefdevolle manier om te gaan met anderen.

In de zorg voor anderen

De zorg voor anderen wordt vaak beschouwd als iets wat losstaat van zelfzorg en zelfliefde, maar in feite is houden van anderen een uiting van zelfliefde. Het is niet mogelijk om zelfzuchtig te zijn en tegelijk een gelukkig leven te leiden. Door voor anderen te zorgen of hen te helpen, zorg je indirect ook voor je eigen welzijn.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de zorg voor jezelf en die voor anderen in balans horen te zijn. Wanneer je te veel geeft, zonder te ontvangen, raak je uitgeput en zal de zorg voor anderen niet langer voldoening geven.

In de zorg door anderen

Een gebrek aan zelfliefde komt het meest tot uiting in het onvermogen om zorg door anderen te aanvaarden, omdat het nóg moeilijker is om toe te laten dat anderen voor je zorgen dan dat je erop toeziet dat je voldoende voor jezelf zorgt. Toch is het belangrijk om hulp te kunnen vragen én aanvaarden als uiting van zelfliefde. Wanneer je echt in verbinding staat met jezelf, leef je in de overtuiging dat je het waard bent om verzorgd te worden door anderen en ben je in staat om zowel te geven als te ontvangen. Je beseft dat ook bij de ander de aangeboden hulp een uiting is van zelfliefde.

Zelfzorg 2.0 met Beauty Shack

Nu we een duidelijk beeld hebben geschetst van wat zelfliefde en zelfzorg betekenen, wil ik nog een aantal extra elementen in de verf zetten die bij kunnen dragen aan jouw lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele welzijn.

De keuze voor natuurlijke cosmetica vrij van toxische stoffen

Niet alleen dankzij gezonde voeding dragen we zorg voor ons lichaam, maar ook door middel van de keuze voor gezonde verzorgingsproducten en make-up. Ik ben overtuigd van de gecertificeerd biologische en 100% natuurlijke producten van Organicspa en van het door mijn leverancier, Studio Puur hun eigen minerale make-up merk Studio Mino. Ook 100% natuurlijk en bovendien op en top Belgisch!

Je ontdekt de volledige collecties van deze topmerken via de webshop van Beauty Shack.

Tip: Wil jij weten welke schadelijke stoffen er in zoal in je verzorgingsproducten kunnen zitten? Lees dan deze blog van Beauty Shack!

Holistische Aromatherapie voor een leven in balans 

Studio Puur hanteert een holistische visie op gezondheid en bekijkt de mens in zijn of haar totaliteit: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Zijn al deze elementen in balans, dan kan energie vrij door je lichaam stromen en voel je je goed in je vel. Door verschillende omstandigheden kan de energiestroom binnen je lichaam echter geblokkeerd geraken met lichamelijke of geestelijke klachten tot gevolg.

Met Studio Mino Holistic Aromatherapy wil Studio Puur jouw inspanningen om je lichaam opnieuw in balans te krijgen ondersteunen. Ze ontwikkelden een geurlijn gebaseerd op de leer van de 5 elementen (Wu Xing) uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Elke geur heeft een specifieke aromatische uitwerking die in lijn ligt met de kracht van het element waarop het gebaseerd is.

De geuren zijn verkrijgbaar voor in de aroma-diffuser, als geurolieroller en nog beperkte tijd als roomsprays. Je ontdekt ze in mijn webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.