Geen categorie

Aarde, het element van zelfliefde

Al sinds het begin der tijden denken filosofen na over de oorsprong van het leven en de samenstelling van het heelal. Volgens bepaalde tradities, zoals die van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) komt alles in het universum voort uit 5 elementen: hout, vuur aarde, water en metaal. Deze elementen spelen eveneens een rol bij de energiebalans in het menselijk lichaam en ze hebben een invloed op onze persoonlijkheid, gezondheid en welzijn. De energie van het element aarde is rustgevend, harmoniserend en geaard en staat in verbinding met het archetype van Moeder Aarde. Ze is zorgzaam, beschermend en voedend. Het element staat dan ook symbool voor (zelf)zorg en (zelf)liefde.

De leer van de 5 elementen

De theorie van de vijf elementen representeert de dynamische, immer veranderende en onderling samenhangende energie in de natuur. Er zijn twee cycli die de elementen aan elkaar verbinden.

De generende of scheppende cyclus

 • Vuur genereert aarde
 • Aarde genereert metaal
 • Metaal genereert water
 • Water genereert hout
 • Hout genereert vuur

De controlerende of destructieve cyclus

 • water controleert vuur
 • vuur controleert metaal
 • metaal controleert hout
 • hout controleert aarde
 • aarde controleert water

Omdat elk element een element controleert en gecontroleerd wordt door een ander, ontstaat er balans. Wanneer één van de elementen overheerst, geraken de andere uit balans. Een element uit balans, verliest zijn scheppende en controlerende vermogens.

Het herstellen van harmonie en balans is dan zeer belangrijk. Dit kan onder andere door middel van gezonde voeding, meditatie, kruiden en essentiële oliën.

Het aarde-element onder de loep

De energie van het aarde-element heeft een invloed op onze maag-milt meridiaan. Deze organen zijn de energiesystemen die ons lichaam in staat stellen voedsel om te zetten in voedingsstoffen die ons lichaam gezond houden. Dankzij een gezonde maag en milt hebben we als mens dus de kracht om geaard in het leven te staan.

Een aarde-energie in balans zorgt voor veiligheid, stabiliteit en energie. Hierdoor staan we in verbinding met onszelf en krijgen we de gelegenheid om naar binnen te kijken en onze ervaringen in het leven om te zetten naar kennis en wijsheid. Hierdoor krijgen we zelfvertrouwen en lukt het om gezonde grenzen te stellen, zodat we goed voor onszelf kunnen zorgen.

Element aarde uit balans

Wanneer de energie van het aarde-element uit balans is kan zich dit vertalen in een aantal fysieke en mentale klachten

Fysiek

 • Spijsverteringsklachten
 • Overgewicht
 • Cellulitis
 • Spataders
 • Reuma
 • Vermoeidheid
 • Allergieën

Mentaal

 • Piekeren
 • Overmatige bezorgdheid
 • Concentratieproblemen
 • Niet geaard zijn
 • Te veel voor andere zorgen
 • Te weinig voor jezelf zorgen

Terug aarden dankzij aromatherapie

Is je aarde-element uit balans en ervaar je één van de bovenstaande klachten, dan kan holistische aromatherapie zoals die van Studio Mino een uitkomst bieden. Onze collecties zijn opgedeeld volgens de leer van de vijf elementen. De essentiële oliën zijn beschikbaar voor in de diffuserals geurroller en sinds kort hebben we ook 5 limited edition roomsprays.

Aromatherapie onder de loep

Bij aromatherapie worden er dus etherische of essentiële oliën ingezet om onze gezondheid te verbeteren en ons gevoel van welzijn te verhogen. Bepaalde oliën hebben een invloed op onze immuniteit, huid en circulatie, andere beïnvloeden dan weer onze psycheSommige hebben een kalmerende werking, waar andere juist een oppeppend effect hebben.

Je kan etherische oliën preventief inzetten of net om al aanwezige aandoeningen te behandelen en met de aardegeuren van Studio Mino breng dus je aan de hand van holistische aromatherapie je aarde-element terug in balans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.