Geen categorie

Vegan beauty: alles wat je moet weten

Een vegan levensstijl is niet langer een trend. We worden ons steeds meer bewust van wat we consumeren en we kiezen al eens sneller een vegetarische of vegan optie. Alle kleine beetjes helpen! Ook in cosmetica en huidverzorging neemt de vraag naar vegan producten alleen maar toe. Maar wat is vegan beauty nu precies? Hoe weet je of een product vegan is? En hoe voordelig zijn vegan producten voor onze huid? In deze blog belichten we uitgebreid elk aspect van vegan beauty.

What’s in a name?

Veganisme beperkt zich niet alleen tot voeding, ook de producten die we op onze huid gebruiken, kunnen vegan zijn. Met veganisme – en dus ook vegan beauty – wordt bedoeld dat er geen dieren betrokken zijn bij de vervaardiging van een product, noch dode, noch levende. Dat wil zeggen dat het product geen dierlijke ingrediënten bevat én niet op dieren getest werd.

Dierproefvrij vs. vegan: het een sluit het ander niet uit

We denken heel snel dat producten die dierproefvrij of cruelty-free zijn ook meteen vegan zijn. Niets is minder waar. Ook dierproefvrije producten kunnen dierlijke ingrediënten bevatten. Het begrip ‘dierproefvrij’ geeft enkel aan dat de producten niet op dieren getest zijn.

Beschik je over vegan producten, dan mag je er wel zeker van zijn dat de producten niet getest werden op dieren. Betekent dat ook dat vegan producten ook vegetarisch zijn? Neen, want vegetarische producten bevatten geen ingrediënten van dode dieren, maar kunnen wel ingrediënten van levende dieren bevatten. Denk maar aan eiwitten, honing of bijenwas.

Dierlijke ingrediënten: verborgen beestjes in huidverzorging

De volledige ingrediëntenlijst controleren, is niet altijd efficiënt. Gelukkig worden vegan producten altijd aangeduid met ofwel het logo van Vegan Society, ofwel van dierenrechtenorganisatie PETA. Twijfel je toch nog of ben je benieuwd hoeveel verborgen beestjes er in jouw producten zitten? Controleer dan even of een van de volgende ingrediënten aanwezig zijn, want die lijken op het eerste zicht vaak niet dierlijk te zijn.

 • Bijenwas
 • Castoreum
 • Collageen
 • Dierenharen
 • Elastine
 • Glycerine
 • Honing
 • Hyaluronzuur
 • Karmijn
 • Keratine
 • Lanoline of wolvet
 • Propolis
 • Schellak
 • Slakkenslijm
 • Stearinezuur
 • Talg
 • Zijde

De voordelen van vegan cosmetica

Met vegan verzorgingsproducten spaar je dus heel wat dierenleed en dierenlevens, maar brengt het ook andere voordelen met zich mee, te beginnen bij je eigen huid?

Er is vaak verwarring rond het begrip “vegan”, het klinkt alsof de producten dan volledig natuurlijk of plantaardig zijn met afwezigheid van chemicaliën, maar dat is niet zo. Vegan betekent dat het product vrij is van dierlijke stoffen, dat wil niet zeggen dat er geen schadelijke toxines of chemicaliën meer in je product kunnen zitten. Als je product 100% natuurlijk is en daarbij vegan, dan zit je helemaal goed, zoals bij Organicspa en Studio Mino, de producten waar ik mee werk.

Kan het dat je product 100% natuurlijk is en niet vegan? Jazeker dat kan! Denk maar aan producten die bijenwas bevatten zoals bepaalde lipgloss of lippenbalsem, dit is een natuurlijk product maar wel van dierlijke oorsprong en dus niet vegan.

Vegan is dus niet per definitie beter voor de huid, wel voor dierenleed. Check altijd jouw ingrediëntenlijst om te zien of er chemicaliën inzitten zoals parfum, parabenen, phtalaten, sulfaten, siliconen etc… Wil je graag wat hulp van Beauty Shack? vraag dan via het contactformulier op mijn website de lijst met de meest toxische ingrediënten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *