Geen categorie

De gevaren van parfum en waarom je best voor een natuurlijke geur kiest

Parfums. Ze laten ons fris, succesvol en sexy voelen, ze vervolledigen onze outfit en ze geven zelfs onze persoonlijkheid mee vorm. Jammer genoeg kunnen er in die flesjes tot maar liefst 100 toxische ingrediënten schuilgaan, afhankelijk van parfum tot parfum. Ook wordt er steeds vaker een verband gelegd tussen parfum en een verstoorde hormoonhuishouding, onvruchtbaarheid en zelfs kanker. Welke schadelijke ingrediënten er nu precies in kunnen zitten en welke gevaren parfum met zich mee kan brengen, leggen we uitgebreid uit in deze blog.

“Wat lekker ruikt, werkt vast goed” of toch niet?

In ons hoofd leggen we vaak de link ‘iets dat lekker ruikt, werkt goed’, maar ik kan je vertellen dat dat niet het geval is. Een product zonder parfum doet evenzeer wat het moet doen, maar dan zonder de negatieve effecten van parfum. Vergelijk het met medicatie of zalf. Medicatie of een bepaalde zalf ruikt ook niet goed en heeft vaak zelfs een minder aangename geur, maar het doet wel gewoon z’n werk. De parfum of fragrance die in een product zit – of het nu gaat om make-up, skincare of een eau de parfum – is er louter voor een fijne, aangename ervaring en biedt dus helemaal geen meerwaarde aan de huidverzorging.

Ik vermeldde al dat er tot maar liefst 100 toxines terug te vinden kunnen zijn in parfum, in sommige gevallen kunnen het er zelfs meer zijn. Hoewel je je parfum niet inslikt, komt het toch super snel in ons lichaam terecht via onze huid. Je huid neemt zomaar even 60% van de producten die je aanbrengt op, waardoor de toxines dus ook razendsnel in je bloedbaan terechtkomen. Een eerste tip: verstuif je parfum liever op je kleren, in plaats van in je hals of op je polsen.

Ftalaten, die vermijd je beter

De parfums die we terugvinden in cosmetica en parfum zijn geuren die ontwikkeld werden om bepaalde aroma’s van natuurlijke producten na te bootsen. Omdat ze kunstmatig gecreëerd worden, zijn ze goedkoper, maar allesbehalve gezond. In de meerderheid van de gevallen bevatten ze schadelijke additieven, zoals chemicaliën, allergenen, hormoonverstoorders, neurotoxines, astma triggers, cancerogenen (stoffen die kankerverwekkend zijn) en ftalaten of ‘weekmakers’. Die laatsten stabiliseren de geur in cosmetica. Op de verpakking vind je ze meestal terug als di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP). Maar omdat de ingrediënten van een parfum ‘eigen’ zijn aan het merk en ‘uniek’, zijn fabrikanten er wettelijk niet toe verplicht om het op de verpakking te zetten. En precies daar bevindt zich het probleem: je bent dus nooit écht zeker van welke chemicaliën er nu precies aanwezig zijn.

Gezond alternatief

Gelukkig is er wel een gezond alternatief, namelijk essentiële of etherische oliën. Zoals ik al aanhaalde, heeft parfum in huidverzorging geen enkele meerwaarde en het bevordert de werking van een product al zeker niet. Kies daarom resoluut voor producten die parfumvrij zijn. De volledige huidverzorgingslijn van Organicspa maakt gebruik van een natuurlijk parfum op basis van pure, essentiële oliën dat in huis ontwikkeld werd. De geur is subtieler en geeft tegelijk een aangenaam gevoel.

Essentiële of etherische oliën ruiken niet alleen lekker, ze zijn ook heilzaam voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Zo zijn er de geurolie parfumrollers van Studio Mino, die bestaan uit biologische, zoete amandelolie en biologische essentiële olie. Elke geur komt overeen met een van de vijf elementen. Je brengt ze aan op de polsen of achter je oren als discreet parfum. Daarnaast heeft Studio Mino ook een Aroma Diffuser en exclusieve Roomsprays die voor een aangename geur in huis zorgen. Ze zuiveren de lucht en hebben een therapeutische werking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *